Biography

        Domov
      

 O AVTORJU
  zivljenjepis
  koncept
  curriculum
  razvoj
  likovne kritike

GENERATIVE ART
  generative art
  avtorstvo
  ustvarjanje

GALERIJE
  galerije vse
  novejsa dela
  mozaik
  kras
  prvi zacetki

DEMO PROGRAMI
  visual basic pr.
  java programi
  kratki VB6 prg.

OSTALO
  voscilo
  portreti

KONTAKT
  kontakt

KONEC

 


  

LINKI
GA konference
 GA linki
Drugi linki
 
 
 
OBISKOVALCI
ste obiskovalec
 št.:  263729
od okt/2002   
 
 
 


PORTERTI Z DVOJNO SPOROČILNO VREDNOSTJO
PORTRETI SESTAVLJENI IZ IMEN, BESEDIC, POSVETIL IN DRUGIH SPOROČIL

Ko ste v zadregi kaj podariti nekomu za posebno priložnost (okrogle obletnice, odhodi v pokoj in drugi pomembni življenjski dogodki) pomislite na nekaj, kar se bo dotaknilo osebe, ki vam je draga. Zagotovo je ena izmed možnosti portret, ki je izredno osebno darilo trajne vrednosti.

Na osnovi svojih lastnih računalniških programov izdelujem portrete po naročilu v digitalni tehniki in v različnih velikostih.  Portreti so narisani iz besedic, ki so lahko ime portretiranca, imena njegovih najbližjih, število let ali kakršnokoli drugo posvetilo kar jim daje dvojno sporočilnost, saj poleg same slike še nekaj sporočajo. Portreti so tiskani na platno in napeti na podokvir.

PRIMER PORTRETA PAPEŽA FRANČIŠKA 

     
Portret papeža Frančiška je bil izdelan iz 130.313 besedic "fratelli", "sorelle", "buona", "sera", ki jih je izrekel takoj po izvolitvi za papeža. Število 130.313 pomeni datum njegove izvolitve: 13. marec 2013. Slika je bila papežu izročena v Vatikanu septembra 2014 ob priliki otvoritve razstave Umetniki za Karitas. Za povečavo kliknite na sliko.

VEČ PRIMEROV PORTRETOV
 
Idej za tekst oziroma besedice je veliko in jih običajno pričakujem od naročnika. Na primer: za nekoga, ki praznuje 50. rojstni dan se izdela portret iz teksta "50 let", ki se izpiše 50.000 krat s tako velikostjo znakov, da je oseba dobro prepoznavna. Črke so senčene in dajejo videz tri-dimenzionalnosti kar ustvari zanimivo strukturo slike. Velikost črk na posameznih delih slike je optimizirana glede na razpoznavnost osebe in čitljivost teksta.  Običajno so na lokaciji obraza črke manjše in se nato povečujejo proti obodu slike. Velikost portretov iz besedic je od 30 x 40 cm naprej saj je za manjše dimenzije opisana tehnika neprimerna. Primerna dimenzija je vsekakor 50 x 70 cm ali 60 x 80 cm. Teksti v obliki stavkov seveda niso primerni, saj se lahko uporabijo samo kot razbiti na besedice. Seveda pa je potrebno upoštevati dejstvo, da pridejo teksti pri večjih formatih slik veliko bolj do izraza kot pri manjših.

Tehnika slikanja s teksti (text art) pa seveda ni omejena samo na portrete. Katerokoli fotografijo je možno predelati na črkovno strukturo: na primer fotografijo hiše, na katero ja vsak lastnik ponosen ali pa fotografijo domačega ljubljenca. Glede na dejstvo, da ustvarjam take slike na osnovi svojih lastnih računalniških programov imam možnost uresničiti kakršnokoli željo naročnika. 

Za izdelavo portreta potrebujem fotografijo velikosti najmanj 300 pix na krajši stranici, ki jo pošljete po elektronski pošti bogdan@soban-art.com